De bästa japanska knivarna för att skära sushi

Den idealiska kniven för att tillaga sushi

Såväl nybörjare som professionella sushikockar kommer definitivt att behöva en sushi-kniv för att hjälpa till med förberedningen av sushirätter.

Dessa knivar är perfekta inte bara för att skära de ingredienser som behövs för att göra sushi, utan också för att skära sushin i perfekta bitar för en vacker presentation. För att du ska få den bästa möjliga sushi-kniven måste den vara bekväm i handen och tillverkad av hållbara och högkvalitativa material.

Beredning av sushi och maki med japanska knivar

Handtagets material

Handtagets material är den näst viktigaste faktorn att beakta när du köper en bra sushi-kniv.

Detta har att göra med knivens utseende. Du måste kunna greppa den ordentligt och uppskatta utseendet på din kniv. Du behöver ett ergonomiskt handtag som är lätt att använda.

Traditionellt sett är handtaget på en sushi-kniv utformat med fokus på användarens komfort.

Handtaget bör vara ergonomiskt utformat med en D-formad sektion. På så sätt kommer det inte att göra ont i händerna även efter lång tids användning.

De flesta autentiska japanska knivar har ett handtag av trä.

Moderntillverkade eller billigare sushi-knivar kan ha handtag av plast eller kompositmaterial, vilket gör dem diskmaskinsäkra och lätta att underhålla.

Längd på bladet

Typiska sushi-knivar mäter mellan 17 och 33 cm i längd, men professionella sushi-knivar kan vara längre. När du skär sashimi behöver du ett snitt som drar fisken utan avbrott. Det ger en ren skärkant. Därför, ju längre knivbladet är, desto lättare är det att göra dessa rena snitt och undvika flera hugg.

Bladmaterial

Om du inte vet vilken typ av stål som är bäst för en sushi-kniv finns det flera lämpliga typer. Jag kommer att presentera den första versionen i kolstål.

Det finns tre populära stålsorter som används i tillverkningen av sushi-knivar. Du kan bedöma vilken som är bäst baserat på dina behov.

Kolstål

Kolstål är den första. Denna stålsort ger de skarpaste eggarna möjliga, men är den svåraste att underhålla eftersom den rostar.

Därför måste du vässa en sushi-kniv i kolstål oftare än andra typer av stål, och du måste vara mycket noggrann med att hålla bladet rent och torrt.

Rostfritt stål

Rostfritt stål är det andra alternativet. Rostfritt stål rostar inte, men behåller inte de skarpa eggarna som kolstål och kompositstål.

Kompositstål

Slutligen har knivar i kompositstål skarpare kanter och är mindre benägna att rosta än rostfritt stål.

Vad är skillnaden mellan sushi- och sashimiknivar ?

Den mest unika egenskapen hos sushi- och sashimiknivar är att de har relativt smala blad och att traditionella japanska knivar har en enkel bisekantig egg.

Det innebär att kniven är slipad för att behålla skärpan på en sida och att den andra sidan är plan. Maten fastnar inte.

Sushiknivar används för att skära sushirullar, grönsaker, fisk, skaldjur och kött. Å andra sidan är sashimiknivar speciellt utformade för att skära fisk och skaldjur.

Eftersom tillverkningen av sushirullar innebär många steg, är sushikniven mångsidig och du kan skära olika ingredienser med den.

Sashimi- och sushiknivar tillverkas traditionellt av högkolhaltigt stål.

Enkel skärning av sushi med japanska knivar

Denna material är mer effektivt för att behålla mycket skarpare kanter än vissa andra blad och knivtyper. Nackdelen är att detta stålblad är mottagligt för rost.

Således är en av de mest betydelsefulla faktorerna att beakta när det gäller sushi-knivar skärpan och förmågan att förbli så skarp som möjligt.

Hårda stål- eller högkolhaltiga legeringar rekommenderas.

Våra produkter

Hogkvalitativt professionell koksknivsatsJapansk yakumoto knivstal 67 lager
Försäljningspris2.750,00 kr Ordinarie pris3.410,00 kr
Set med 3 knivar I Damaskus Stål – Kollektion Kock YakumotoKaitsuko Sweden
2 -rumsstalkok knivar hogt med havet gultProfessionell kniv ergnonomisk handtag
Försäljningspris1.990,00 kr Ordinarie pris2.450,00 kr
Set med 2 knivar – Gula havet samlingenKaitsuko Sweden