Tips för att välja dina knivar

Vilken kökskniv ska man välja ?

En 'kockkniv' är oumbärlig i det dagliga köket. Det finns olika typer såsom santokuknivar, kockknivar, små knivar osv., och genom att använda dem korrekt efter ändamål kan du laga mat på ett enklare sätt. Men det finns många människor som undrar vilken kniv de ska välja eftersom det finns många sorter.

'Santokukniv' som kan användas för flera uppgifter.

high end stal kaitsuko santoku kniv italien

Santokuknivar är mångsidiga knivar som har sitt ursprung i Japan. Området runt klingans egg är rak och klingans egg har en lätt kurva. Den kallas Santoku eftersom den kan användas för att skära kött, fisk och grönsaker. Den är något mindre effektiv än en specialkniv för kök, men den har fördelen att vara mycket mångsidig.

För hushållsbruk är det viktigt att notera att knivar med en bladlängd på cirka 160 till 180 mm är lättare att hantera. Om du köper en kökskniv för första gången kan en Santokukniv vara ett bra alternativ.

"Kockkniv" lämpad för att skära kött.

basta kockkniven japansk kniv italien

Kockkniven kännetecknas av sitt tunna blad och skarpa egg. Knivar med en bladlängd på 180 mm eller mer möjliggör smidig skärning av köttbitar. Människor tenderar att betrakta den som en köttkniv, men eftersom den även kallas "kockkniv" utomlands är det en mångsidig kniv som kan skära både kött, fisk och grönsaker.

För hushållsbruk rekommenderar vi knivar med en bladlängd på 180 till 210 mm. Om du främst lagar fisk kan du också välja kortare knivar, som exempelvis Santokukniven.

"Deba-kniv" och "Yanagi-kniv" lämpade för hantering av fisk.

kaitsuko deba kniv

Både Deba- och Yanagi-knivar är lämpliga för hantering av fisk, men deras användningsområden skiljer sig åt. Deba-knivar kännetecknas av sina tjocka blad. De används för att skära fisk med ben, dela den i tre delar eller hacka den.

Yanagi-kniven är en kniv som används för att göra filéer från en fiskkropp. Eftersom det är nödvändigt att skära sashimi omedelbart för att göra den tvärgående snittet på sashimi vackert, har den en lång och tunn form. Använd den korrekt enligt syftet.

"Småkniv" eller "Fruktkniv" för att skära små frukter.

liten fruktkniv kaitsuko italien

Småknivar och fruktknivar rekommenderas för att skära små frukter. Kockknivar är en mindre version av en kockkniv med en bladlängd på cirka 80 till 150 mm. Tack vare dess vassa egg kan den användas för olika ändamål som att skära små grönsaker och förbereda fisk.

Däremot är fruktkniven specialiserad på frukt. Bladets längd är ungefär 90 mm. Den kan användas för att skala eller skära i små bitar, men den är inte lika vass som en småkniv och är därför inte lämplig för annat än frukt. Den är prisvärd, så om du bara behöver skära frukt är den idealisk.

Dedikerade knivar som "kinesiska knivar" och "brödknivar".

stor kaitsuko high-end stalskarkniv

Det finns ett stort utbud av köksknivar. Det finns specialknivar för olika ändamål, som japanska knivar som kan skära kött med ben och brödknivar som kan skära bröd utan att krossa det. De är specifikt tillverkade för specifika användningsområden, vilket gör dem enkla att använda. Vi rekommenderar att du använder dem för den specifika uppgiften.

Hur väljer man en kökskniv ?

Välj efter bladmaterial

"Rostfritt stål" som är motståndskraftigt mot rost och prisvärt.
exceptionellt banbrytande kaitsuko europeiskt foretag

Det vanligaste materialet för köksknivar är "rostfritt stål". Det är hållbart, motståndskraftigt mot chippning och behåller sin skärpa under lång tid. Det är enkelt att rengöra eftersom det är rostbeständigt. Dessutom har det många fördelar som lågt pris.

"Molybden-vanadiumstål" och "Damascerat stål" är typer av rostfritt stål. De är lite dyrare än vanligt rostfritt stål, men de är mer hållbara och kan användas under lång tid. Det här materialet rekommenderas för dem som vill minska underhållsfrekvensen.

"Stål" som är skarpt och är en favorit bland yrkesverksamma.

kaitsuko premiumstal

"Stål" är en legering som erhålls genom att tillsätta kol till järn. Nackdelen med stålknivar är att de rostar lätt. Även om de behöver brynas regelbundet, väljs de också av professionella kockar eftersom de är vassare än andra material.

Det finns "Honyaki" som endast använder stål och har hög hårdhet, "laminerade material" som är lätta att vässa genom att kombinera stål och mjukt järn, och "rostfritt stål med kärna" som är sandwichkonstruktion med rostfritt stål för att förbättra rostskyddet. Honyaki är svåra att vässa, så om du använder en stålkniv för första gången rekommenderar vi att du använder laminerat material eller rostfritt stål med kärna.

"Keramik" används också för barn.

kniv latt att anvanda leger frankrike

Keramik är en typ av keramik som inte rostar som metall. Eftersom den är lätt är den lätt att hantera och används också för barnens köksknivar.

Dessutom är keramik ett robust material som nästan inte behöver slipas om. Det rekommenderas för personer som inte har mycket tid för att utföra omfattande rengöring. Var dock försiktig när du hanterar det, eftersom det kan flisa eller gå sönder om det utsätts för kraftig påverkan.

Kontrollera att skaftet är rostfritt stål.

rostfritt stal basta kvalitet kaitsuko italien

 

Detta är ett material som integrerar rostfritt stål från knivbladet i skaftet. Till skillnad från ett trähandtag riskerar det inte att skadas, även vid kontakt med vatten, vilket ger utmärkt hållbarhet. Dessutom kan det som är helt gjort av metall enkelt steriliseras genom kokning.

Nackdelarna inkluderar risken för att halka när det är blött samt att handtaget blir kallt i kallt väder. Det finns många eleganta designalternativ, så det rekommenderas även för dem som söker en modern kökskniv.

Träkniv

italiensk trakniv

Trähandtaget utmärks av en trevlig känsla vid beröring. Det blir inte halkigt även när det är blött och det kan greppas stabilt. Samma trä har olika egenskaper, som till exempel "förstärkt laminerat trä" som är kostnadseffektivt och har utmärkt vattenbeständighet, "ebenholts" som är mycket hållbart, och "magnolia obovata" som är vattenresistent.

Det är dock viktigt att notera att trähandtag kan ruttna. Om knivbladet är av typen "insatskniv" som fästs genom att sättas in i handtaget, kan det bytas ut även om träet ruttnar.

Kniv tillverkad av harts

kaitsuko hartskniv italien

Plasten som används för handtagen på köksknivar varierar och egenskaperna skiljer sig markant beroende på typ. Till exempel är "PP-plast" som används som vanlig plast billig, men den har nackdelen att den lätt repas.

Ett högpresterande material som kallas teknisk plast används för handtagen på högkvalitativa köksknivar. Den har utmärkt värmebeständighet och har också en lyxig utseende.

Våra produkter

Hogkvalitativt professionell koksknivsatsJapansk yakumoto knivstal 67 lager
Försäljningspris2.750,00 kr Ordinarie pris3.410,00 kr
Set med 3 knivar I Damaskus Stål – Kollektion Kock YakumotoKaitsuko Sweden
2 -rumsstalkok knivar hogt med havet gultProfessionell kniv ergnonomisk handtag
Försäljningspris1.990,00 kr Ordinarie pris2.450,00 kr
Set med 2 knivar – Gula havet samlingenKaitsuko Sweden