Hur vässar man en brödkniv ?
Att vässa en brödkniv kan vara svårt. Vissa människor anser till och med att det är omöjligt, men så är inte fallet. Vi har listat 3 metoder för att vässa din brödkniv.
Vässa med en keramisk vässare
Den bästa metoden är att använda en keramisk vässare. Det gör det möjligt att vässa tand för tand. Det är viktigt att välja en vässare vars diameter matchar dina knivs tandningar. Om vässaren är för tjock kommer den inte att passa ordentligt på tandningarna och vässningen blir ineffektiv. Förvånande nog finns det inte mycket detaljerad information om brödknivar på stora webbplatser som Wikipedia. Vässaren har en diameter på 8 mm och är tillräckligt tunn för att vässa de flesta brödknivar. Vässaren är lite tjockare, mätt till 13 mm, men fungerar bra för många brödknivar. Det finns också en vässare med en diameter på 14 mm. Den är ett bra val för grovare tandningar.
Kniven är slipad på ena sidan, vanligtvis den sidan där tandningen finns. På de flesta knivar kan du enkelt se vilken sida tandningen är på. Kniven slipas genom att placera vässaren i tandningen, tand efter tand, och dra den upp och ner. Det är mycket viktigt att regelbundet kontrollera skärpan under slipningen för att se till att hela tandningen blir slipad. Du kan behöva hålla vässaren i en lätt vinkel. Vi rekommenderar att du lägger brödkniven platt på kanten av ett bord. Detta förhindrar olyckor och underlättar uppnåendet av en kvalitativ slipning.
När du slipar tandningen på ena sidan bildas en bavelse på den andra sidan av bladet. Du kan naturligtvis ta bort denna bavelse genom att en gång dra kniven lätt snedställt över en slipsten. En nackdel med denna metod är att den kan repa bladet. Ett annat alternativ är att använda vässaren för att gå igenom varje tandning en efter en. Detta gör det möjligt att ta bort bavelsen utan att skada baksidan av tandningen.
Slipning av en tandad kniv i en knivslip
Knivslipen är det verktyg som många hemmaslipare föredrar. Många knivar och köksknivar har fått en mycket skarp egg genom användning av en knivslip. Den kan även användas för att vässa brödknivar och tandade knivar. För att göra detta ska den vinklade sidan av slipstången placeras mot den sida av kniven där tandningen finns. På den andra sidan ska den platta sidan av knivslipen placeras i stödet.
Sidan med tandningen ska sedan försiktigt dras längs med slipningssidan. Det är samma princip som vid slipning av en vanlig kniv, men det går mycket långsammare. På det här sättet kan den vinklade sidan av slipstången slipa mellan tanderna. Se till att du har rätt vinkel när du slipar. Du kanske måste hålla kniven i en brantare vinkel än en genomsnittlig kockkniv. Gör detta cirka 5 gånger. Sedan drar du kniven mycket långsamt en gång längs med den andra slipstången. På det sättet tar du bort den bavelse som bildats efter slipningen av tanderna. Här måste du också vara noga med vinkeln, eftersom den varierar beroende på kniven.
Slipning av en tandad kniv i en knivslipmaskin
Vissa elektriska knivslipmaskiner kan även användas för att vässa tandade knivar. För att göra detta måste den slöa tandade kniven gå igenom maskinens sista poleringssteg. Detta kommer att vässa kniven, men på lång sikt kommer du märka att dess tandning försvinner när den slits.