Slipa en kniv med ett bryne

Hur man vässar en kniv med en vattenslipsten ?

Att vässa en kniv med en vattenslipsten är en populär metod bland professionella kockar eftersom den är mindre aggressiv än andra mer konventionella metoder.

Blötlägg slipstenen i vatten i 4 timmar. När tiden har gått, ta upp den och placera den på arbetsytan.

Håll stenen fuktig hela tiden. Detta skapar en pasta som hjälper till vid vässningen. För att vässa din kniv bör du använda slipstenar med olika kornstorlekar beroende på knivens tillstånd och material. Om den är väldigt slö rekommenderar vi att du börjar med en 500-kornig sten. Om du vill ha en finare egg rekommenderar vi stenar med en kornstorlek på 1 000 till 4 000. För att vässa kniven, placera knivens egg mot slipstenen i en vinkel på 45 grader. Börja vid spetsen och dra kniven fram och tillbaka ungefär tio gånger. Upprepa samma process från olika områden på knivens egg ända ner till basen. När vässningen är klar, polera kniven med en slipsten med minst 5 000 korn. Slutligen, efter att du har tvättat kniven för att avlägsna smuts och rester, är den redo att användas i köket.

vattenslipsten teknik for att vassa

Slipstenen med vatten

För att återvässa dina knivar behöver du en slipsten. Vanligtvis har slipstenar en dubbel funktion:

Området med grovkorn (400 korn) används för att grovslipa och korrigera eventuella ojämnheter som uppstår på alla knivar, samtidigt som vinkeln återställs. Det fina kornet (1000 korn) är det som verkligen vässar eggen.

tips for att vassa kaitsuko-knivar

För att den ska fungera korrekt rekommenderas det att blötlägga stenen i vatten i 5 till 10 minuter. Du vet att stenen är redo när den inte längre släpper ut luftbubblor. Dessutom bör stenen alltid hållas fuktig under hela processen. Placera den halkfria sidan nedåt på träbasen. Under slipningen bildas en grå vätska som förbättrar slipningsprocessen.

Vinkel och lutning av kniven i förhållande till slipstenen

Kvaliteten på vår knivs egg beror på rätt placering av kniven och justeringen av eggens riktning mot slipstenen.

När du har tagit ut stenen från vattnet och placerat den på en stabil yta, bör du placera knivens egg på stenen i en vinkel på 45 grader i förhållande till stenens längdaxel.

Börja med att använda den grovaste slipstenen (400 korns slipsten). Lägg bladet på stenen och lyft lätt på bladet, så att det bildas ett utrymme där två mynt skulle kunna passa in, vilket ger en vinkel på cirka 15 eller 20 grader. Håll knivens handtag stadigt med en hand, med bladet vänd mot dig, och placera din fria hand på bladet, bort från eggens skär så att du inte skär dig.

basta vattenslipstenen for kaitsuko-knivar

Att vässa en kökskniv med en vattensten

Genom att bibehålla denna vinkel och applicera tryck på stenen, dra knivens egg längs med stenens längdriktning i cirka 20 eller 30 drag åt båda hållen, med lätt tryck. Du kommer att veta att slipningen pågår när du ser en brygga bildas på eggen. Om du inte kan se den med blotta ögat, försiktigt röra vid den med fingertoppen. Du kommer känna den eftersom eggen kommer att vara lite rå.

Det rekommenderas starkt att dela upp kniven i tre delar och göra cirka 20 till 30 drag på varje del av kniven på stenen. Detta säkerställer att hela knivens egg är korrekt slipad.

Vässa båda sidorna med vattenstenen

Efter att ha vässat en sida är nästa steg att vända kniven och upprepa processen på den andra sidan av eggens på samma sätt som beskrivet tidigare.

Ta bort bryggen från kniven, även om det inte behövs lika mycket slipning denna gång. Tio drag räcker för att ta bort bryggen. För att göra detta behöver vi föra kniven i en båge från höger till vänster längs med hela vattenstenen. Därefter ska kniven sköljas under rinnande vatten för att avlägsna alla rester och sedan torkas med en trasa.

Efter att ha gjort detta med den första stenen har du slutfört första fasen av processen. Det är nu dags att gå vidare till den andra stenen med finare kornstorlek (1000 korn), där du kommer att upprepa samma process för att uppnå maximal skärpa på kniven.

Slipa köksknivar med slipstång

Många tror felaktigt att slipstången används för att vässa kniven, men dess faktiska syfte är att bibehålla skärpan. Om kniven inte är tillräckligt vass kommer slipstången inte att göra den vassare, så var inte förvånad om kniven fortfarande inte skär ordentligt.

Dock, när kniven är ordentligt vässad, är det en bra vana att regelbundet använda slipstången innan du använder kniven för att förlänga dess livslängd. Varje gång du gör en skärning bildas små, osynliga hack på knivens egg. Därför är det bra att avlägsna dem med en slipstång för att få en jämnare och mer regelbunden egg.

rad om knivstalning med brynstav

Slipstången är ett verktyg som ser ut som en cylindrisk stång av stål, och det rekommenderas att den magnetiseras för att hjälpa oss att rikta in knivens egg med en vinkel på 15/20 grader. Detta gör att slipningen av kniven blir mycket enklare. Det är viktigt att hålla slipstången stadigt bakom handtaget så att den inte glider. Rörelsen du ska göra är att börja med att dra knivens egg från den del som är närmast handtaget och sluta vid spetsen, och upprepa denna rörelse flera gånger.

Varför blir knivar slöa ?

Beroende på stålsorten blir knivarna mer eller mindre slöa. Köksknivar som har en tendens att hålla sig vassa längre är de som är tillverkade av kolstål, särskilt om de har genomgått en smidesprocess. Eftersom vanligt rostfritt stål är svårt att vässa och lätt böjer sig och bryts, används smide nästan alltid. Smide är en process som utsätter objektet för extrema temperaturväxlingar mellan värme och kyla. Om man dessutom tillsätter hamrande av objektet och kemiska föreningar som molybden och vanadin får man knivar som är motståndskraftiga, robusta och som bättre tål korrekt vässning.

Genom att använda en kniv tenderar även den bästa kniven att bli slö, vilket innebär att eggens skärpa rundas av. Därför har du inget annat val än att lära dig att vässa den om du inte vill byta kniv ständigt. Hur kan du undvika att knivarna blir snabbt slöa?

Behandlingen och kvaliteten på kniven kan avgöra hur länge den behåller sin optimala skärpa. Om du vill att dina knivar ska vara vassa längre, följ dessa tips:

  • Undvik att skära på hårda ytor: det tenderar att göra kniven slö. Det är bäst att använda skärbrädor av trä eller plast, som dämpar stöten från kniven vid varje snitt.
  • Försök att inte applicera för mycket sidopress på kniven: det är så många knivar blir slöa.
  • När du skär apelsiner, citroner, tomater eller andra livsmedel som kan frigöra syra, rengör kniven noggrant efter användning: annars kan syran korrodera knivens egg och göra den mindre skarp.
  • Förvara inte knivarna i en låda tillsammans med andra knivar: deras blad kan stöta emot varandra och riskera att bli tilltygade. Det är bäst att förvara knivarna utan att de kommer i kontakt med andra bestick som kan slöa eggarna.
  • Utsätt inte dina knivar för extrema temperaturer som de som uppnås i diskmaskinen: det är bättre att tvätta dem för hand och torka dem ordentligt.

Våra produkter

Hogkvalitativt professionell koksknivsatsJapansk yakumoto knivstal 67 lager
Försäljningspris2.750,00 kr Ordinarie pris3.410,00 kr
Set med 3 knivar I Damaskus Stål – Kollektion Kock YakumotoKaitsuko Sweden
2 -rumsstalkok knivar hogt med havet gultProfessionell kniv ergnonomisk handtag
Försäljningspris1.990,00 kr Ordinarie pris2.450,00 kr
Set med 2 knivar – Gula havet samlingenKaitsuko Sweden