Att välja rätt Nakiri-kniv
Nakiri-kniven är en av de vanligaste japanska knivarna i det gamla Japan. Även om den inte är den mest använda kniven hemma är den fortfarande mycket användbar för att skära grönsaker, och alla som älskar matlagning bör ha en. Det finns dock knivar av rostfritt stål, stål och keramik, och det finns många tillverkare som erbjuder dem, så många människor vet inte vilken de ska välja.
I den här artikeln presenterar vi hur du väljer en Nakiri-kniv och rekommenderar några tillgängliga Nakiri-knivar. Med denna grönsakskniv är det enkelt att skära kål i strimlor och till och med pumpor. Skaffa dig en lättanvänd Nakiri-kniv direkt och njut av att laga mat ännu mer !
Vilka fördelar finns det med att ha en uppsättning Nakiri-knivar ?
Till skillnad från de knivar vi oftast ser utmärks Nakiri-kniven av sin unika rektangulära form. Hemma är "Santoku-knivar" och "Gyuto-knivar" populära som mångsidiga knivar, men "Nakiri-knivar" är användbara för att skära grönsaker i små bitar.
Eftersom den inte är spetsig är den måttligt tung och gör det möjligt att skära utan ansträngning. Den är mycket användbar för att skära kål i strimlor och skiva purjolök till exempel! Bladet är tunnt, vasst och rakt, vilket gör det möjligt att skära hårda grönsaker som rädisor och pumpor utan för mycket svårigheter.
Eftersom dess primära funktion inte är att skära kött eller fisk kan det inte användas som en universell enda kniv, men det är oumbärligt för "kockar" som gillar att använda olika knivar för olika ingredienser. Genom att skaffa en Santoku-kniv och en Gyuto-kniv som komplement kan du göra din dagliga matlagning trevligare !
Hur väljer man en Nakiri-kniv ?
Här är fyra punkter att beakta när du väljer en kökskniv för att skära grönsaker. För hushållsbruk är en bladlängd på cirka 16,5 cm lätt att använda!
Bland de många tillgängliga grönsaksknivarna är en praktisk storlek för hushållsbruk cirka 16,5 cm lång. Om du är osäker på vilken längd som passar dig bäst kan du använda denna storlek som en guide. Det är också ett bra val för dem som vill ha en kniv med bra balans.
Mindre storlekar är också mindre och enklare att använda. Å andra sidan är en större storlek användbar för att skära större hårda grönsaker och kan även underlätta överföringen av grönsaker från bladet till kastrullen. Ta hänsyn till dina egna behov och preferenser när du gör ditt val. Välj det bladmaterial som passar ditt användningsområde.
Det finns tre huvudsakliga typer av material för bladen på Nakiri-knivar, var och en med olika egenskaper. Välj det som erbjuder den användarvänlighet du söker, antingen rostfritt stål eller keramik för de som prioriterar enkel rengöring.
Om du vill ha en grönsakskniv som är lätt att rengöra och motståndskraftig mot rost, välj en kniv med blad av rostfritt stål eller icke-metallisk keramik. Rostfria stålblad är även lämpliga för dem som inte är vana vid att slipa knivar, eftersom de förblir skarpa länge utan att behöva slipas frekvent.
På samma sätt är grönsaksknivar tillverkade av rostfritt stål kombinerat med stål lätta att använda eftersom de kombinerar skärpa och hållbarhet samt rostbeständighet hos rostfritt stål. Priset är något högre än för rostfritt stål, men det gör att de kan användas under lång tid.
Keramik å andra sidan är icke-metallisk och rostar därför inte. En annan fördel är att keramik är tåligt mot slitage, men det bör noteras att bladet kan flisa sig om det faller eller stöts emot. Om du prioriterar skärpa och lång livslängd rekommenderar vi att du väljer ett knivblad av damascerat stål.
Om du söker en kniv som kommer att hålla länge rekommenderar vi att du väljer en grönsakskniv med damascerat stål. Jag vill ha något autentiskt, som de knivar som används av yrkeskockar !
Det bästa med en grönsakskniv i damascerat stål är att materialet är lätt att vässa och du kan anpassa skärpan efter dina preferenser genom att vässa den själv. Dock kräver de försiktig hantering, till exempel genom att torka av dem regelbundet under matlagningen. Ju mer du använder en kökskniv, desto mer bekant blir du med den och desto mer blir du knuten till den. Om du vill hitta en kniv som du kan använda under lång tid, varför inte ? Var uppmärksam på handtagsmaterialet !
Var uppmärksam på handtagsmaterialet !
Var noga med att välja rätt handtagsmaterial för din Nakiri-kniv. Om du vill ha en kniv som är lätt att hantera, välj en med naturligt trähandtag. Om du föredrar enkelt underhåll och rengöring rekommenderar vi handtag av fanerat trä eller rostfritt stål.
Naturliga trähandtag känns behagliga att hålla i och ju mer du använder dem desto bekvämare blir de i din hand. Även om de kräver regelbunden vård, är de enkla att underhålla och kan användas under lång tid. De är relativt lätta och lätthanterliga, vilket gör dem lämpliga för alla typer av användare.
Däremot är de som är tillverkade av fanerat trä, som förstärkt laminat, utformade för att passa handens form och ger en bra balans när de hålls, tack vare deras måttliga vikt. De är starka och lätta att rengöra. Om du bara vill använda den bekvämt rekommenderas rostfritt stål. Jämfört med andra material är det mindre bekvämt i handen, men det kan rengöras i diskmaskin och steriliseras genom kokning, vilket gör det hygieniskt att använda.
Det rekommenderas också att välja en kniv som liknar den du använder för närvarande.
Om du redan har en Santoku-kniv eller en Gyuto-kniv som du är van att använda, rekommenderar vi att du väljer en modell som matchar dessa knivar. Det blir bekvämare att använda om du väljer en kniv med en liknande känsla som de knivar du är van att använda.
Välj en vikt som passar dina preferenser och din användarvänlighet.
Vikten på en lättanvänd kökskniv är något som människor tenderar att ha olika preferenser för. Om du väljer en kniv som har en liknande vikt som din nuvarande Santoku-kniv kommer du att känna dig mer bekant med kniven när du håller den och du kommer att kunna använda den utan något obehag.
Generellt sett är något tyngre knivar lättare att använda eftersom du kan skära med mindre kraft, men för vissa människor kan tunga knivar trötta ut händerna. Mer erfarna användare som är vana vid att hantera knivar tenderar också att föredra tunna och lätta knivar.
Bland grönsaksknivar väger de lättaste cirka 100 g, medan de tyngre varierar runt 300 g. Välj därför utifrån dina preferenser och behov, med hänsyn till vikten på de knivar du är van att använda.
Om du köper knivar från samma serie kommer de att vara liknande i användning.
Det rekommenderas också att använda knivar från samma serie som de andra knivar du för närvarande använder, som Santoku-knivar. Om de tillhör samma serie kommer materialet på handtaget och känslan när du håller dem att vara liknande, vilket gör att de passar bekvämt i din hand från början och du kommer att kunna använda dem väl.