Rätt teknik för att slipa en kniv

Hur man vässar en kniv ordentligt?

Om du har svårt att skära igenom skalet på en tomat eller kyckling kan det vara ett tecken på att din kniv behöver vässas. Även de bästa köksknivarna blir slöa med användning. Men genom att vässa dem på rätt sätt kan du återställa deras skärpa.

Vilket är det bästa sättet att vässa en kniv ?

När skärpan på vanliga hushållsknivar börjar försämras rekommenderas det att använda en "medelgrov vässsten". Grova vässytor används för att snabbt reparera en skadad egg genom att ta bort en stor del av bladet. Dubbelsidiga vässstenar är mycket användbara. De "medelgrova" och "grova" vässstenarna kan användas på fram- och baksidan.

Förberedelser krävs när du använder en vässsten för att underhålla din kniv. Innan du börjar, kontrollera om din vässsten har några ojämnheter eller små fördjupningar (även om de är mycket små). Om så är fallet rekommenderar vi att du använder en "ytplaneringssten" för att jämna till den och återställa dess släta yta. Blötlägg sedan vässstenen i vatten.

Vanliga vässstenar har små svampiga fördjupningar, så när de blötläggs i vatten bildas det bubblor. Låt den blötläggas i vatten tills det inte längre bildas bubblor, vanligtvis cirka 10 till 15 minuter. Men detta kan vara annorlunda för vissa typer av vässstenar, så det är viktigt att följa bruksanvisningen noggrant. Förbered en behållare, en skål eller en hink där du kan blötlägga hela vässstenen.

Håll kniven i handtaget och placera pekfingret, långfingret och ringfingret på bladet för att bestämma vilken vinkel kniven ska vässas i. För våra damasknivar bör vässningsvinkeln vara mellan 15 och 20°.

Var noga med att inte skära dig på tummen när du rör vid eggens kant. Genom att hålla fast i dessa tre punkter blir kniven stabil och kan vässas i en stadig vinkel.

Placera vässstenen plant vertikalt och bestäm först vilken vinkel kniven ska hållas i. Kniven bör hållas i en vinkel på 45-60 grader i förhållande till vässstenen.

Sedan bestämmer du vilken vinkel knivens egg ska vässas i (svävande vinkel). Kniven bör vara något upphöjd så att det finns ett utrymme på cirka 15 grader mellan kniven och vässstenen.

En grov riktlinje för 15 graders vinkel är att sätta in "toppen av din lillfingernagel" mellan vässstenen och kniven. När du har ställt in vinkeln här är det viktigt att behålla samma vinkel genom hela vässningsprocessen! Du kan använda toppen av din lillfingernagel för att kontrollera vinkeln så många gånger du vill tills du blir van vid den.

Råd nr 1 : Standardvinkeln är 15 grader, vilket motsvarar ungefär spetsen på din lillfinger. När du har bestämt en vinkel, håll den genom hela processen!

När du planerar att skära olika typer av livsmedel är det bäst att vässa knivens spets till cirka 30 grader. Det innebär att ena sidan ska vässas till 15 grader.

Vässa en sida med knivens egg framför dig.

Placera den del av kniven som ska vässas vid framsidan av vässstenen och lägg lätt index- och långfingret på vässstenen med den icke-dominanta handen.

Fortsätt att föra kniven längs med mittenlinjen mot baksidan av vässstenen. Vid detta skede se till att inte trycka för hårt med fingertopparna, eftersom det kan sudda ut den ursprungliga vinkeln på 15 grader som du har ställt in.

vassningsteknik professionella tips

Partiklarna i vässstenen är hårdare än knivens egg och är utformade för att kunna vässas utan ansträngning. När du flyttar kniven från den ena sidan till den andra, eller från baksidan till framsidan, vässa den i en bekväm position utan att anstränga dig, med bilden av "strykning + vikten av armen".

Råd nr 2 : Håll mitten av vässstenen längs hela längden och bredden, fram och tillbaka med stora och lätta rörelser!

Vässa genom att gradvis flytta de två fingrarna som håller knivens affilering från knivens främre kant till knivens mittersta kant och sedan till spetsen av kniven. När vässstenen blir torr, häll vatten på den för att göra den mer glidande. Skölj inte bort det svarta vässningsvattnet som finns på ytan av vässstenen, eftersom det underlättar en smidig vässning.

Det är lätt att göra misstaget att lyfta upp bladet från vässstenen vid slipning av kurvan (den böjda delen av eggens kant) och inte hålla bladet stabilt. För att undvika detta, lyft lätt på handtaget och placera eggens skär mot vässstenen. Vid denna tidpunkt, se till att vinkeln på 15° inte ändras. Det rekommenderas att slipa kurvan längs med den böjda delen och flytta den ungefär 1 cm åt gången.

Detta är det något svävande tillståndet.

Lyft upp handtaget lite och det kommer att anpassa sig till vässstenen. Kontrollera "burr" för att se om slipningen är klar.

För att kontrollera om det har blivit vässat eller inte, kontrollera "burr" (även kallat egg-burr), som bildas när metallen nära spetsen vässas och deformeras mot den motsatta sidan. Förekomsten av en "burr" är ett bevis på att bladet har blivit vässat.

Det är bäst att minimera bavningsbildningen, eftersom överdriven slipning av bladet kan vara bortkastad. En hårfin bavning är tillräcklig. Kontrollera genom att försiktigt röra vid bladets spets med pekfingret eller långfingret utan att applicera tryck för att undvika skärskador. Var noga med att vara försiktig med rörelsen av dina fingrar för att undvika att skära dig själv vid denna tidpunkt. Om du känner bavningar längs hela bladet, är det bra !

Affila den motsatta sidan med bladet åt det andra hållet

Håll kniven på ett annorlunda sätt. Med bladet åt motsatt håll, håll handtaget med din dominerande hand, med tummen på spetsen och pekfingret utsträckt och nära bladet, och stöd det stadigt i tre punkter. Fortsätt att hålla avståndet mellan kniven och slipstenen på 15 grader som tidigare. Applicera lätt tryck med de två pekfingrarna och långfingret på den icke-dominanta handen och slipa fram och tillbaka över slipstenen.

Efter att ha slipat släden först, sedan mitten av bladet och slutligen främre delen av bladet, placera kniven i rät vinkel mot slipstenen, eftersom handtaget kan stöta mot slipstenen. Vid denna tidpunkt bör tummen på vänsterhanden vila på ryggen av bladet för att säkerställa stabilitet.

Råd nr 3 : När du vässar bladets egg, håll skaftet i en rät vinkel mot slipstenen. När bladet är vässat i en rät vinkel mot slipstenen kommer skaftet inte att slå emot stenen.

Vissa människor vässar dubbeltranchanta knivar på endast en sida av bladet, men beroende på knivens struktur, såsom avbrott eller utsmyckningar*, om du fortsätter att vässa endast en sida kan kniven förlora sin förmåga att skära helt och hållet. Dubbeltranchanta knivar bör alltid vässas på båda sidor.

På samma sätt som tidigare, vidrör försiktigt bladets egg med din pekfinger, långfinger och ringfinger för att kontrollera om det finns bavurer över hela bladet. Slipningsprocessen är klar när du känner att ett hår fastnar när du vidrör spetsen av ditt finger.

Avsluta genom att ta bort eventuella bavningar

Placera tidningspapper (eller en gammal jeans eller annan tygbit) precis vid kanten av underlaget så att bladet kan fästas ordentligt vid knivhandtaget utan att slå emot det. Gnugga bladets yta mot tidningspapperet för att ta bort bavningar. Håll bladet i ungefär 15 graders vinkel, samma vinkel som vid slipningen, och flytta kniven försiktigt åt sidan. Lyft sedan lätt på bladet och dra det uppåt som om du böjer bort bavningarna. Upprepa denna process flera gånger både på framsidan och baksidan samtidigt som du kontrollerar att bavningarna försvinner. Precis som vid slipningen är det svårt för spetsen på bladet att röra vid tidningspapperet, så lyft lätt på handtaget och justera det så att det kommer i kontakt med bladets spets.

Om bladet inte är vasst trots att det har slipats kan det finnas kvar bavningar. Ta bort bavningarna helt genom att försiktigt flytta handtaget fram och tillbaka på tidningspapperet.

Underhåll av slipstenen efter slipning

Efter användning är det viktigt att slipa och plana ut en bucklig slipsten. Detta är en mycket viktig uppgift. Den tidigare förklaringen om knivslipning utgår från att det ska göras på en plan slipsten. Om slipstenen inte underhålls ordentligt efter att en kniv har blivit slipad blir det svårt att få en skarp egg även efter slipning.

Ett användbart verktyg för att kontrollera var bucklorna finns är en penna. Börja med att markera en cirkel på slipstenen med pennan.

Sedan, skrapa ytan. Om pennmärkena kvarstår betyder det att området fortfarande är nedbuktat. Skrapa tills pennmärkena är helt borta (det vill säga utplånade).

Omslipningen tar bara några sekunder om du gör det varje gång. Skaffa vanan att alltid plana ytan efter varje slipning. Ibland gör människor detta på betong, asfalt, block etc., men det rekommenderas inte eftersom det inte är bra för knivarna. När underhållet är klart, torka av din slipsten och din ytplaneringssten och förvara dem.

Hur man vässar knivar?

För att vässa kniven börja med den del som är närmast skaftet och avsluta med spetsen. Dra kniven över hela ytan av stålet för att vässa. Rörelserna bör upprepas konstant och i en jämn takt, genom att upprepa flera gånger på varje sida av kniven.

Vilket verktyg att använda för att vässa en kniv?

Slipverktyg

Slipverktyg är försiktiga att använda, men de tar upp lite förvaringsutrymme och kan vässas snabbt och enkelt när du vill använda dem. Vässa genom att placera knivbladet mot den V-formade fåran som skapats av slipstenen och dra det framåt.

kvalitetsknivslipare Kaitsuko

Det är viktigt att notera att du endast kan vässa knivar med en slipsten. Slipverktyg ger bara en tillfällig skärpa och inte en varaktig sådan, och du måste slutligen vässa dem med en slipsten. De är heller inte lämpliga för knivar med hårda material.

Elektrisk slipare

Ett ännu enklare sätt att vässa knivar är att använda en elektrisk slipare. Mekanismen är nästan densamma som för en manuell slipare, skillnaden är att den del av bladet som kommer i kontakt med kniven roterar automatiskt.

basta professionella vassningstekniken

Il är inte nödvändigt att dra knivbladet fram och tillbaka, vilket ger en snabbare slipning. Priset på enheten är dock något högre än för manuella enheter. Många av dem är också stora, så det är viktigt att välja en med tanke på förvaringsutrymmet.

Vad är skillnaden mellan att slipa och att bryna ?

Slipning och bryning har stor likhet: båda är sätt att hålla dina knivar vassa och effektiva. Men det är inte samma sak, även om termerna ofta förväxlas. För att förstå skillnaden måste du först förstå varför knivarna blir slöa.

Varför blir knivar slöa?

En kniv kan bli slö av två huvudsakliga anledningar:

  1. Slitage på eggen: Med tiden och användning kan knivens egg bli sliten och tappa sin skärpa. Materialen som kniven används på, som skärbrädor eller tallrikar, kan också slita på eggen och göra den mindre vass.

  2. Ojusterad egg: En kniv kan också bli slö om eggen inte är ordentligt justerad. Det innebär att eggen kan bli böjd, skadad eller inte vara i rätt vinkel. Det kan hända när kniven används på hårda ytor eller om den inte vårdas och förvaras på rätt sätt.

Sammanfattningsvis blir knivar slöa på grund av slitage och feljustering av eggen. Genom att regelbundet slipa och underhålla knivarna kan man hålla dem vassa och effektiva.

Slipning

Slipning handlar helt enkelt om att underhålla en redan vass egg. En slipstång pressar eggen på knivbladet tillbaka i rätt linje. Man kan också tala om att "bryta bort bavurer". Det rekommenderas att slipa kniven regelbundet, vissa väljer att slipa sina knivar efter varje användning.

Afilering

Afilering å andra sidan handlar om att avlägsna material från knivens egg genom att slipa den mot en slipsten. Om du regelbundet underhåller din kniv bör du inte behöva afilera den mer än två gånger om året, beroende på hur ofta du använder den.

Vad är skillnaden mellan slipning och polering ?

Slipning tar bort material från knivens egg för att skapa en ny egg, medan afilering upprätthåller knivens skärpa genom att trycka knivens egg mot mitten.

Våra produkter

Hogkvalitativt professionell koksknivsatsJapansk yakumoto knivstal 67 lager
Försäljningspris2.750,00 kr Ordinarie pris3.410,00 kr
Set med 3 knivar I Damaskus Stål – Kollektion Kock YakumotoKaitsuko Sweden
2 -rumsstalkok knivar hogt med havet gultProfessionell kniv ergnonomisk handtag
Försäljningspris1.990,00 kr Ordinarie pris2.450,00 kr
Set med 2 knivar – Gula havet samlingenKaitsuko Sweden