Våra tips för att ta bort rost från köksknivar

Placera kniven och gaffeln korrekt

Är dina köksknivar rostiga? Upptäck hur du tar bort rost från köksknivar!

Om du har använt en kökskniv under många år kan den rosta utan att du ens märker det. Dessutom kan rost lätt uppstå på köksknivar beroende på materialet om man inte är försiktig. Om kniven är rostig kommer den inte vara vass, och du vill inte att ingredienser kommer i kontakt med rosten. Här kommer vi att presentera orsakerna till rost på köksknivar och hur man tar bort rost från köksknivar.

Vad orsakar rost på kökskniven ?

När en kökskniv rostar är den vanligaste orsaken "fukt". "Stålet" som används i köksknivar oxiderar när det utsätts för luft om det är kvar med fukt. Detta resulterar i rost. Dessutom använder knivar av rostfritt stål, som är motståndskraftiga mot korrosion, ofta stål för bladen i vissa produkter, vilket innebär en risk för rost. Med andra ord, om du tvättar kökskniven och sedan lägger den undan utan att torka den eller låter den ligga i diskhon utan att tvätta den, kommer den lätt rosta.

Hur tar man bort rost från en kökskniv ?

Om det bildas rost på kökskniven, hur tar jag bort den? Här är några sätt att ta bort rost. Om du har problem med rost, prova dessa metoder.

Hur tar man bort rost med rengöringsmedel + kork ?

Pulver- eller krämrengöringsmedel ger köksknivar en fin glans. När du gnuggar kniven rekommenderas att använda en "korkbit" som lätt fäster vid kökskniven och tar bort rosten.

Förbered en korkbit och rengöringsmedlet, ta på dig gummihandskar och börja. Arbeta på en skärbräda.

För knivar av stål kan du använda en skurborste av nylon för att ta bort rosten. För rostfritt stål kan ytan bli fläckig. För pulverrengöringsmedlet, fukta kökskniven med vatten (för krämrengöringsmedlet, applicera det som det är). Fäst den på en skärbräda och gnugga den med korkbiten. Skölj av rengöringsmedlet och torka av den, sedan låt den torka. Applicera ett tunt lager matolja innan du förvarar den (för att förhindra rost).

Hur du blötlägger i ättika och tar bort rost ?

Ättika bryter ner "järnoxid", som är källan till rost, vilket underlättar borttagning av rost.

Häll ättika i en behållare (långt glas, etc.) där den rostiga delen av kökskniven kan blötläggas. Låt kökskniven ligga i blöt i ättikan i flera timmar upp till en hel dag. Ta ut kniven från behållaren och borsta den med en borste. Tvätta kökskniven med vatten. Efter att du har torkat den, applicera ett tunt lager olja och förvara den.

Hur man använder en rostavlägsnare ?

De säljs i byggvaruhus. Det är en praktisk produkt som gör det enkelt att ta bort rost genom att helt enkelt gnugga, så det är bra att ha en sådan. För rost med ett smalt område kan du enkelt ta bort rosten genom att vara försiktig.

Förebygg rost efter att ha tagit bort den från kökskniven

Efter att ha avlägsnat rosten från kökskniven, vidta förebyggande åtgärder för att förhindra att den rostar igen.

  • Tvätta omedelbart kniven efter användning.
  • Efter tvätt, torka av den och förvara den.
  • Applicera ett tunt lager matolja innan du förvarar den.

Genom att konsekvent följa dessa tre steg minskar risken för att rosten bildas igen.

En kökskniv är ett oumbärligt verktyg vid matlagning. Dessutom är det viktigt att ta hand om en högkvalitativ kniv för att förlänga dess livslängd.

Om du vet hur du tar bort rost, kan du omedelbart ta hand om det om rost uppstår.

Våra produkter

Hogkvalitativt professionell koksknivsatsJapansk yakumoto knivstal 67 lager
Försäljningspris2.750,00 kr Ordinarie pris3.410,00 kr
Set med 3 knivar I Damaskus Stål – Kollektion Kock YakumotoKaitsuko Sweden
2 -rumsstalkok knivar hogt med havet gultProfessionell kniv ergnonomisk handtag
Försäljningspris1.990,00 kr Ordinarie pris2.450,00 kr
Set med 2 knivar – Gula havet samlingenKaitsuko Sweden